GIORGIO AGAMBEN –
EPIDEMIE ALS POLITIEK


ISBN 978 94 92 734 12 9, 128 pagina’s, prijs €15,00 – Bestellen
 

– FILOSOFIE – AGAMBEN IS BINNEN!
De Italiaanse filosoof Giorgio Agamben is onder meer bekend geworden door zijn Homo sacer-theorie. Homines sacri zijn volgens Agamben ‘heilige mensen’ die uit de samenleving zijn verbannen, zoals terroristen, vluchtelingen en comapatiënten.

Door zijn in de loop van 2020 verschenen corona-interventies heeft de filosofie van Agamben opnieuw aan actualiteit gewonnen. Deze filosofie is uiterst controversieel: Agamben schrikt er niet voor terug om in de context van de corona-maatregelen te reppen van de uitzonderingstoestand, een ander veelvuldig door hem gebruikt concept. Hij stelt dat de autoriteiten in de westerse samenlevingen al decennialang de neiging hebben die uitzonderingstoestand permanent te maken, zodat de democratie buitenspel wordt gezet en de vrijheid het nakijken heeft. Hij denkt dat de moderne mens, uit vrees voor een redelijk abstracte dreiging als een virus, bereid is zijn vrijheid op te geven omwille van zijn naakte overleving.

In deze bundel zijn twintig recente essays van Agamben verzameld, waarin hij diverse aspecten van zijn filosofie nader uitwerkt aan de hand van concrete voorbeelden. Dat zijn filosofie een duidelijk politiek karakter heeft, laat zich raden. Minder makkelijk is het die politiek een plaats te geven in het bekende spectrum. Starfish Books ziet Agamben echter als een uitgesproken linkse filosoof, en hoopt met deze uitgave een positieve bijdrage te leveren aan de discussie over noodzaak en gevolgen van de coronamaatregelen, en over de (her-)inrichting van onze samenleving ná corona. Zal de uitzonderingstoestand het ʻnieuwe normaalʼ worden?


Naar bestellen
prijs €15,00
ISBN 978 94 92 734 12 9
128 pagina’s
publicatiedatum: 12 Mei 2021
ook verkrijgbaar bij de reguliere boekhandel