OVER GIORGIO AGAMBEN

Giorgio Agamben (Rome, 22 april 1942) is een hedendaagse Italiaanse filosoof, die vooral bekend is door zijn boek Homo sacer (1995, in het Nederlands verschenen bij Boom als Homo sacer. De soevereine macht en het naakte leven). 

Agambens filosofie is diep beïnvloed door enerzijds Martin Heidegger, bij wie hij colleges volgde, en anderzijds Walter Benjamin, wiens werk hij in het Italiaans vertaalde. Het concept van de biopolitiek (ontleend aan het werk van Michel Foucault) ligt ten grondslag aan veel van zijn geschriften. Agambens ontmoeting met Heidegger was beslissend voor zijn filosofische roeping. Zelf beschouwt hij Benjamin als zijn antigif tegen de risico’s van Heideggers filosofie.

Wie zich afvraagt hoe het komt dat we ons allen in deze pandemische tijden neerleggen bij de even ongefundeerde als draconische maatregelen, kan terecht bij Giorgio Agamben. Onvermoeibaar, boos, eloquent en bovenal woedend – een woede die verrassend veel jeugdigheid geeft aan een oude man – leert hij ons wat intellectueel verzet betekent. Hij zou een voorbeeld moeten zijn voor alle filosofen en intellectuelen. – René ten Bos

René ten Bos is filosoof, voormalig Denker des Vaderlands en auteur van o.a.
De Coronastorm (Boom, 2020)