KIM STANLEY ROBINSON – HET MINISTERIE VOOR DE TOEKOMST

ISBN 978 94 92 734 235– fictie, 640 pagina’s – €30,00 – BESTELLEN.

HET MINISTERIE VOOR DE TOEKOMST van Kim Stanley Robinson is binnen.

Opgericht in 2025 is het doel van de nieuwe organisatie eenvoudig: opkomen voor de toekomstige generaties van de wereld en alle levende wezens beschermen, nu en in de toekomst. De organisatie staat al snel bekend als het Ministerie voor de Toekomst, en dit is haar verhaal.

Van de legendarische sciencefictionauteur Kim Stanley Robinson komt een visie op de klimaatverandering die zijn weerga niet kent.

Het Ministerie voor de Toekomst wordt volledig verteld aan de hand van fictieve ooggetuigenverslagen en is een meesterwerk van de verbeelding – het verhaal van hoe de klimaatverandering ons de komende decennia allemaal zal beïnvloeden. De setting is niet een desolate, post-apocalyptische wereld, maar een toekomst die bijna voor de deur staat, en waarin we misschien wel de buitengewone uitdagingen waar we voor staan zullen kunnen overwinnen.

Het is een roman die zowel direct als impactvol is, wanhopig en hoopvol in gelijke mate, en het is een van de krachtigste en origineelste boeken over de klimaatverandering ooit geschreven.


The Guardian kopt de nieuwste sciencefiction-roman van Robinson met ‘Hoe je de klimaatcrisis oplost.’

Robinson shows that an ambitious systems novel about global heating must in fact be an ambitious systems novel about modern civilisation too, because everything is so interdependent. Luckily, when he opens one of his discursive interludes with the claim “Taxes are interesting”, he makes good on it within two pages. There is no shortage of sardonic humour here, a cosmopolitan range of sympathies, and a steely, visionary optimism.‘  The Guardian, 2020


KIM STANLEY ROBINSON (23 maart 1952) is een Amerikaanse sciencefictionschrijver.

Hij heeft 22 romans en talloze korte verhalen gepubliceerd, en is vooral bekend om zijn Mars-trilogie. Zijn werk is vertaald in 24 talen. Veel van zijn romans en verhalen hebben ecologische, culturele en politieke thema’s, en wetenschappers als helden.

Robinson heeft vele prijzen gewonnen, waaronder de Hugo Award voor Beste Roman, de Nebula Award voor Beste Roman en de World Fantasy Award. The Atlantic heeft Robinsons werk ‘de gouden standaard van realistische en zeer literaire sciencefiction’ genoemd.

Volgens The New Yorker wordt Robinson ‘algemeen erkend als een van de grootste levende sciencefictionschrijvers.’

Fotograaf: Peter Cuypers